估波论坛

会员注册
搜索

[足球] 中日「讓客」明益你

总参赛

总盈利

周盈利

超级版主

专家点

盘口精英奖最旺人气奖终生成就奖

馬爾代夫 阿富汗失地利

世界盃亞洲區外圍賽今日繼續,東亞三強中、日、韓再分途出擊,其中中國、日本兩場客戰都响中立場舉行,中國嗰場實質上仲喺自己地頭踢添,呢類波唔使諗梗係博強嗰隊,中、日兩個「讓球客勝」都諗得過。

先講中國喺C組「作客」對馬爾代夫嗰場,事關佢哋同香港同組,勝負可能影響呢個組嘅形勢。由於馬爾代夫個場唔掂,佢哋將個主場「搬」咗去瀋陽,中國隊變相多咗場主場波,所以外界一致認為國足着數晒,今場波唔贏真係丟架過打和香港,人人都覺得會係一次大屠殺。
中國作客變「主場」

中國隊係咪咁易炒爆馬爾代夫呢?以實力對比,應該係3球或以上先正路,但係國足中場組織力差,門前把握曳,真係畀唔到人絕對信心。不過,呢場波舉行嘅場地比較爛,根本唔適宜搓上腳,咁反而益晒中國隊粗枝大葉嘅踢法,佢哋呢兩日亦狂操兩邊傳中破密集,仲好大機會打雙箭頭,馬爾代夫應該未必頂得住國足嘅空襲,輸4球唔係奇事,「讓球主客和」中國讓3球唔算多。

(中央5台、廣東體育周二晚7:35直播)
日本一早熟習伊朗氣候

日本E組客戰阿富汗嗰場,亦都因為阿富汗政局動盪,安全冇保證,改咗响伊朗首都德黑蘭上演。日本由舊年12月起,5次對中西亞球隊取得4勝1和,今日對住世界排名130嘅阿富汗,理應贏到3、4粒。好多人擔心海拔1,200米高嘅德黑蘭,會唔會對「藍武士」班人造成影響?其實又唔使驚喎,日本隊上星期六就到咗當地,而且專登揀比賽時間下午5:30左右練波,話就話氣溫都成35度,但係濕度得10%,熱得嚟乾爽,唔係香港嗰隻蒸籠一樣嘅濕熱,班球員完全冇適應問題。

日本同中國隊一樣,賽前狂練兩邊拉開破密集,右腳有啲傷嘅岡崎慎司都冇大問題,可以拍住武藤嘉紀攻堅,贏阿富汗冇乜難度。

(開賽時間:周二晚8:25)